Seans


17 Ağustos 2011 Çarşamba

Para Krizlerinin Nedenleri


Günümüzde en hızlı büyüyen finansal piyasalar döviz piyasalarıdır. Döviz piyasalarındaki günlük dolaşım Nisan 1992’de ortalama 880 milyar dolar olup, bu rakam Nisan 1995’te 1230 milyar dolara ulaşmıştır. Dünyanın en yoğun işlem kapasitesine sahip borsası olan New York Borsasında, 1995’te ortalama günlük işlem hacminin 5 milyar dolar ve dünya genelinde günlük ihracatın 13 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulursa döviz piyasalarındaki dolaşımın uluslararası ticaretin genel gereksinimlerinden kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır.
Yaşanan deneyimlerin ülkesel özelliklerin varlığına rağmen gösterdiği benzerlik, bu deneyimlerin göz ardı edilemeyecek sonuçları, henüz birçok ülkenin finansal piyasalarında yeterince derinliğin oluşmamış olması ve hali hazırda bu sistemin zaaflarından yararlanmak isteyen bir takım kişi ve kurumların bulunması bu krizlerin arkasında yatan faktörlerin anlaşılmasını son derece önemli kılmaktadır. Meksika ve Arjantin’de yaşanan para krizlerini incelediği çalışmasında krizlerin kaynağını oluşturduğu düşünülen 9 temel öğeye işaret etmektedir:
·         Sabit Döviz Kuru Politikası,
·         Reel Döviz Kuru Değerlenmesi,
·         Cari İşlemler Açığı,
·         Borç Yükü / Mali Dengesizlik,
·         Sermaye Hareketleri,
·         Finansal Sistemin Kırılganlıkları,
·         İçsel şoklar,
·         Dışsal şoklar,
·         Uygulanan Makroekonomik ve Mali Politikalar.
Yukarıda belirtilen para krizlerinin nedenlerinin büyük bir bölümü bankacılık krizleri ile aynıdır. Zaten bir finansal kriz oluşurken daha önce de ifade edildiği gibi kriz bir para krizi olarak başlayabilir ve banka krizine dönüşebilir. Bunun tam tersi de mevcuttur. Para krizlerinin nedenlerini belirtirken bankacılık krizleri bölümünde de yer alan nedenler gösterilmeyip, krize neden olan diğer unsurlar göz önünde tutulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder