Seans


17 Ağustos 2011 Çarşamba

Yapısal Vektör Otoregresif (Structural VAR ) model (identified VAR)


Cooley ve LeRoy (1985)’a göre VAR modelleri indirgenmiş form modelleridir ve verinin dinamik özelliklerini özetleyen basit bir araçtır. Bu yazarlar yöntemin öngörü, önemli hipotezleri araştırma ve bazı teorilerin sınanmasında yararlı olduğunu, ancak dışsallık sınaması için uygun olmadığını, şok kavramının ve ilgili etki tepki fonksiyonunun grafiğinin kullanışlı olmadığını ve politika değerlendirilmesi için kullanılamayacağını ileri sürmüşlerdir.
VAR modellerinden elde edilen sonuçlar modeldeki değişken sayısına eklenen trendde, gecikme sayısına, değişkenlerin tanımına (ÜFE,TÜFE) ve verinin frekansına karşı yetkin (robust) olmadığı şeklindedir. Harvey(1997) VAR’ın aslında Very Awful Regression (çok çirkin regresyonu) temsil ettiğini ileri sürmüştür.
Etki tepkilere ilişkin anlamlı herhangi bir yorumun getirilememesi VAR savunucuları için önemli bir sorun teşkil etmektedir. Politika uygulamaları gibi şoklar belirli bir değişken ile kusursuz biçimde tanımlanmamaktadır. Yapısal VAR modellerinin gelişimi bu problemlere bir tepkidir. Yapısal VAR temeldeki şokları belirlemek amacıyla yeterli kısıtların belirlenmesi çabalarının bir sonucudur. Belirlenme, iktisadi bilgiler kullanılarak tekrarlı yapılar, katsayı kısıtları, varyans ya da kovaryans kısıtları, simetri kısıtları ya da uzun dönem çarpanları üzerine kısıtlar biçiminde oluşturulabilir.
VAR modellerinde bütün değişkenler içsel sayıldığı ve bütün denklemlerde gecikmeleriyle birlikte yer aldığı için ciddi bir serbestlik derecesi sorunuyla karşılaşılmaktadır. Bu uygulayıcıları daha küçük değişkenler kümesiyle çalışmaya zorlar. Benzer biçimde VAR modellerinde aşırı sayıda k(kp+1) parametre mevcuttur.
 Spesifik bir ekonomik teoriye dayanmayan indirgenmiş VAR modelleri anlamak güçtür. Örneğin bir VAR sistemindeki çok sayıdaki katsayıdan çıkarım yapmak zordur. VAR’daki parametreler, teknolojiyi, tercihleri, minimizasyon ya da maksimizasyonu sergileyen yapısal parametrelerle ilişkilendirilmedikçe ekonomik anlamları yoktur. (Lucas Kritiği).
Sims(1981,1986), Bernanke(1986), Shapiro ve Watson(1988) yapısal VAR ya da ayırt edilmiş VAR modellerini geliştirmiştir. Bu yazarlar otoregresif katsayıların belirlenmesine yoğunlaşmak yerine, dışsal şokların doğrusal bileşimi olan sistemdeki hata terimlerinin ayırt edilmesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Önceki uygulamalarda (Sargent(1978) ve Sims(1980)) VAR’daki şoklar(innovation) kovaryans matrisinin Cholesky ayrıştırmasıyla dikeyleştirilmiş(orthoganalized) yani ilişkisiz hale getirilmiştir. Bundan dolayı değişkenler arasındaki anlık ya da eşdönemli ilişkilerin üzerine alt üçgen ya da yinelemeli (recursive) kısıtlamalar konulmuştur. VAR modeline kısıtlamaların yinemeli biçimde konulması için çalışılan konuyla ilgili spesifik bir teorinin olmasını gerektirir. Bu olmadığı sürece kısıtlamalar biraz keyfiyet arz edecek ve değişkenlerin sıralamasına(ordering) göre değişecektir. Sims(1981) bu durumda değişkenlerin sıralanması spesifik bir teoriye dayandırılmamışsa, değişkenlerin sıralamasını değiştirerek elde edilen sonuçların tutarlı olup olmadığının incelenmesini önermiştir.SVAR modellerindeki kısıtlamalar teoriye dayandırılarak yapılmaktadır.

Kaynak: EYS-2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder