Seans


15 Ağustos 2011 Pazartesi

En Küçük Kareler Yönteminin Varsayımları-I

En Küçük Kareler (EKK) yönteminin gerek değişkenler ve gerekse hata terimine ilişkin bir takım varsayımları bulunmaktadır. Bu varsayımların çoğu hata terimi üzerine odaklaşmıştır. Bu temel varsayımlar ise;


  1. Hata Terimi Stokastik Bir Değişkendir
Hangi değer veya sonucu alacağı önceden bilinmeyen, değeri şansa bağlı olarak tesadüfi bir şekilde ortaya çıkan değişkene stokastik değişken denir. Stokastik değişken, değerini belli bir olasılık içinde aldığı için bu değişkene olasılıklı veya tesadüfi değişken de denir.

Hata terimi u, bazı hataların etkisini göstermek üzere modele alınmaktadır. Bu yanlışlıklar, u'nun bazen artı ve bazen de eksi değer almasına yol açarlar. Örneğin, modele alınmayan bir bağımsız değişkenin etkisi, bağımlı değişkenin değerini bazen gözlem değerinden daha büyük ve bazen de daha küçük yapabilecektir. Dolayısıyla u'lar, sürekli olarak aynı yönde düzenli bir sapma göstermeyip; düzensiz bir dağılım gösterebilirler.

u'ların alabileceği değerler, şansa bağlı olarak, sıfır, eksi veya artı olabilir. u'nun belli bir anda alabileceği her değer belli bir olasılığa sahiptir. Hata teriminin stokastik olup olmadığının test edilmesi bugün içinde mümkün olmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder