Seans


15 Ağustos 2011 Pazartesi

İşte bunlar yüzünden gittik,geldik-II

AVRUPA'DA NELER OLDU?
- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ''ECB'nin ikincil piyasada bulunduğunu ve orada kalmayı planladığını'' söyledi.

-  ECB'nin İtalya ve İspanya tahvillerini satın alma kararını savunan Trichet, ''Euro Bölgesi'ndeki kararlarımızın beklenilen etkiyi yapmadığını gördük. Bunun için bizim 
para politikası kurallarımızdan ayrılmaya karar verdik'' diye konuştu. 

- Trichet, Avrupa özellikle
 İtalya ve İspanya hükümetlerine bilhassa bütçe açıklarını azaltmaları konusunda ''işlerini sorumlulukla yapma'' çağrısında da bulundu. 

- Almanya Özel Bankalar
 Federasyonu Başkanı Andreas Schmitz, Almanya'nın Avrupa Birliği'nin (AB) dağılmasını önlemek 
için Avrupa'daki lider rolünü üstlenmesi gerektiğini bildirdi. Schmitz, AB'nin en güçlü üyesi olarak Almanya'nın lider rolünü üstlenmemesi ve yol göstermemesi halinde para birliğinin başarısızlığa uğrayacağı uyarısında bulundu.

- Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy,
 ülkenin bütçe açığını azaltma hedeflerine bağlı kalacağı sözü verdi.

- İtalya hükümeti, 2013
 yılına kadar bütçe açığını 45,5 milyar 
euro
 azaltmayı amaçlayan tasarruf planını onayladı.

- İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi,
 yeni tasarruf planına göre 2012'de 20 milyar euro, 2013'te de 25,5 milyar euro tutarında acil bütçe kesintisi yapılacağını söyledi.

- Avrupa Birliği (AB), Avrupa
 Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), ağır kamu borç sorunuyla mücadele eden Portekiz'e sağladığı ekonomik yardım paketinin 11,5 milyar euroluk ikinci dilimine yeşil ışık yaktı.

- Portekiz'de incelemelerde
 bulunan AB-ECB-IMF delegasyonu, Portekiz'in bütçe açığını azaltmak için ciddi adımlar attığına dikkat çekerek, programın doğru bir yolda ilerlediğini vurguladı.

- Yunanistan ekonomisi yılın ikinci
 çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 daraldı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch,
 Kıbrıs Rum kesiminin ''A-'' olan kredi notunu iki kademe birden düşürerek ''BBB''ye çektiğini, kredi notunun görünümünün ise ''negatif'' olduğunu bildirdi.

- VE İNGİLTERE...

- İngiltere Maliye
 Bakanı George Osborne, ''Küresel ekonominin 2008 yılındaki bankacılık krizinden bu yana en tehlikeli dönemle karşı karşıya bulunduğunu'' söyledi. 

- Aşırı borç nedeniyle İngiltere
 ekonomisinin toparlanmasının ''uzun zaman alacağını ve umulandan daha zor olacağını'' ve hükümetin tasarruf önlemlerinin ekonomideki güçlükleri çözmede doğru adımlar olduğunu kaydeden Osborne, ''Şu andaki küresel olumsuzluklar ülkenin bütçe açığının üstesinden gelmede ve virajı dönmede hükümetin aldığı kararı tamamıyla haklı çıkarıyor'' dedi.

- İngiltere Merkez Bankası (BoE)
 da küresel ekonomideki kötüleşmeyi gerekçe göstererek, 2011 yılı için ekonominin büyüme oranı tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,4'e indirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder