Seans


15 Ağustos 2011 Pazartesi

İşte bunlar yüzünden gittik, geldik-I



Geçen hafta tüm dünya piyasaları hem tarihi kararlarla hem de bazı dedikodularla çalkalandı durdu. 

İŞTE AVRUPA'DAN ASYA'YA GEÇEN HAFTANIN NOTLARI:

- ABD Merkez Bankası (Fed), 
yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılına kadar bu seviyede koruma kararı aldı.

- Fed'in bu kararı önce piyasalara olumlu yansıdı, ancak bu güzel 
hava çok sürmedi

- Borsalar Standard and Poor's (S&P), Fitch ve Moody's'in Fransa'nın ''AAA'' olan kredi notunu teyit etmesine rağmen, Fransa'nın kredi notunun düşürülme riski söylentisiyle sarsılmaya devam etti. 

- Fransız bankası Societe Generale'nin finansal durumuna ilişkin söylentiler de piyasalara olumsuz yansıdı.

- Borsalardaki sert düşüşten özellikle Fransız bankalarının hisseleri olumsuz etkilendi.

- Piyasaları sakinleştirmek için perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Euro Bölgesi'ndeki borç krizini değerlendirmek için gelecek hafta biraraya geleceği bildirildi. 

- Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Fransız bankalarıyla ilgili iddiaları ''temelsiz söylentiler'' olarak değerlendirdi.

- Uluslararası borsalar perşembe
 günü Asya'da 
bir bankanın Fransız bankalarına kredi hatlarını kapattığı, beş bankanın ise Fransız bankalarıyla takası ve karşı taraf riskini gözden geçirdiği haberleriyle yeniden değer kaybetti.

- Uluslararası piyasalarda yüksek borçlanma maliyetleri ve söylentilerin vurduğu borsalarda güveni sağlamak amacıyla dün Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın bazı finansal şirketlerin hisselerinin borsalarda açığa satışlarının yasaklanması kararı devreye sokuldu.

- Bu karar piyasaları rahatlattı ve Avrupa borsaları haftayı yükselişle tamamladı.

- ABD Başkanı Barack Obama, küresel borsalardaki büyük kayıplara yol açan gelişmeleri değerlendirmek için Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya liderleri ile görüştü. 

ABD ÖZELİNDE NELER OLDU?

- ABD Başkanı Obama,
 S&P'nin kararına rağmen, ABD'nin kredi notunun her zaman ''AAA'' olacağını söyledi.

- S&P'nin kararına karşın
 piyasada ABD'nin kredi notunun çok yüksek olduğunu ifade eden Obama, ''Küresel piyasalarda kredi notumuzun hala 'AAA' olduğuna inanılıyor. Bu konuda ben ve dünya yatırımcıları hem fikirdir'' dedi.

- S&P'nin kararını
 değerlendiren G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları, ''likiditeyi garantiye almak, finansal piyasanın işlemesini, finansal istikrarı ve ekonomik büyümeyi desteklemek için gerekli her türlü önlemi alacaklarını'' açıkladı.

- ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de S&P'nin, ''gerçekten korkunç bir karar aldığını'' ve aldığı kararın ABD'nin finansmanı konusunda ''bilgi eksikliğine'' dayandığını söyledi. 

- ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomideki büyümenin beklenenden epeyce yavaş olduğuna dikkat çekerek, yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılına kadar bu seviyede tutmaya karar verdi. Fed, ekonominin görünümünde aşağı yönlü risklerin arttığı, yılın ikinci yarısında ekonomideki toparlanmanın yavaş bir hızda seyretmesinin beklendiğini bildirdi.

- ABD Hazine Bakanlığı, Eylül ayı sonunda dolacak mali yılın ilk on ayında bütçe açığının 1,1 trilyon dolara çıktığını açıkladı. ABD'de 2009 yılında bütçe açığı 1,41 trilyon dolar ve 2010 yılında 1,29 trilyon dolar olmuştu. 

- ABD'de dış ticaret açığı,
 Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 artarak, 53,1 milyar dolara çıktı ve Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

- ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre,
 ülkede dış ticaret açığı, ihracattaki düşüşün ithalattaki düşüşe oranla daha hızlı olmasının etkisiyle Haziran ayında 50,8 milyar dolardan 53,1 milyar dolara yükseldi. Ülkenin ithalatı Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,8 azalarak 223,9 milyar dolar, ihracatı ise yüzde 2,3 azalarak 178,9 milyar dolar oldu.

- ABD Çalışma Bakanlığına göre, 6 Ağustos'ta sona eren haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 7 bin kişi azalarak 395 bine geriledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder