Seans


11 Ağustos 2011 Perşembe

Yatırım Fonu

Borsada oynamanın riskli olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden daha az riskli araçlara yönelmek isteyebilirsiniz. Bu durumda karşınıza oldukça gözde bir araç olan yatırım fonları çıkar. 

Yatırım fonu bir çeşit havuz gibi düşünülebilir. Bu fonlar bankalar veya aracı kurumlar tarafından kurulur. 

Yatırımcılardan toplanan mevduat(para) bir havuzda toplanır. Bu havuza portföy denir. Fonun kurucusu firma portföyü yönetir. Portföydeki para çeşitli yatırım araçlarına (hisse senedi, hazine bonosu, devlet tahvili, repo) yatırılarak getiri elde etmek ve bu arada riski azaltmak amaçlanır. 

Bir yatırımcı olarak fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olabilirsiniz. Tabii kâr edebileceğiniz gibi zarara da uğrayabilirsiniz. 

Kimler yatırım fonu kurabilir?
Aracı kurumlar, bankalar ve sigorta şirketleri ile emekli ve yardım sandıkları, yatırım fonu kurup yönetebilirler. 

Yatırım fonu nasıl gelir getirir?
Katılım belgeleri yoluyla fonlara ortak olursunuz. Katılım belgeleri hisse senedine benzer, fona ortak olduğunuz payı gösterir. Ancak fiziksel olarak elden ele dolaşmazlar. Müşteri hesabınızda kayıtlı olurlar. 

Yatırım yaptığınız fon size 3 şekilde para kazandırır : 

Yatırım Fonu, sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı, faiz olarak gelir elde eder. Elde edilen gelir, fon portföy değerine yansır. 

Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artar. Eğer yatırım fonu fiyatı yükselen menkul kıymeti satarsa sermaye kazancı elde eder. Elde edilen bu sermaye kazancı fon portföy değerine yansır. 

Eğer yatırım fonu fiyatı yükselen menkul kıymeti satmıyor elinde tutuyorsa katılma belgelerinin fiyatı artar. Yüksek fon toplam değeri yatırımınızın yüksek değerli olduğunu gösterir. Eğer katılma belgenizi satarsanız kar elde edersiniz. 

Tabii yukarıdaki durumların tersi olduğunda fon değer kaybeder. Bu durumda zarar edebilirsiniz. 

1 yorum: